Behandlingar  

Behandling av karies, lagning.

Ibland frakturerar tanden eller tidigare lagning, i andra fall går tanden sönder av karies.  Beroende på mängden tand som är borta kan vi erbjuda lagning eller porslinsersättning.
Får du nya kariesskador är det viktigt att behandla orsaken så att du inte får nya hål framöver.  Detta hjälper i första hand våra duktiga tandhygienister dig med.

Behandling av tandlossning.

Vid undersökning tas röntgen och dina tandköttsfickor mäts. Då kan man se om du har tandlossning, parodontit. Om du lider av tandlossning är den förebyggande behandlingen väldigt viktig. Våra tandhygienister hjälper dig att göra rent dina tänder och ta bort tandsten. De ger dig också instruktioner hur du skall hålla rent dina tänder optimalt hemma. Vid svårare sjukdom har vi även specialisttandläkare på tandlossning till vår hjälp.

Kronor och broar

Saknar du en eller flera tänder kan det ersättas med en brokonstruktion som fästs på dina kvarvarande tänder. Denna görs antingen helt i porslin eller i metall och porslin
Om en tand har en omfattande skada är ofta en krona en bättre lösning än en lagning. Kronan kan göras helt i guld, metall/porslin eller helt i porslin. Kronan kramar om kvarvarande tand och minimerar risken för framtida frakturer av tand.

Implantat

Vi utför hela implantatbehandlingen här på kliniken i samarbete med våra specialister, både kronan/bron och kirurgin. Implantatbehandling ger dig fasta tänder då du saknar tänder att fästa en brokonstruktion på. Vi använder Straumann implantsystem. Vi samarbetar med Tandtekniska i Kalmar samt Växjö dentallab för tandteknik, de tillverkar våra kronor och brokonstruktioner.

Blekning av tänder

Vi erbjuder professionell och säker blekning av dina tänder. Innan de kan blekas görs en komplett undersökning av dina tänder. Därefter diskuterar vi hur blekningen går till och vilken blekning som rekomenderas för dig. Vi kan bleka här på kliniken med Zoomlampa eller erbjuda hemblekning med individuellt framställda blekskenor för dag- eller nattblekning.

Rotbehandling

Om en tand dör eller om du får pulpainflammation krävs rotbehandling. Då rensar man ur tandens pulparum, där tidigare nerver och kärl funnits i tanden. Man vidgar upp för att kunna göra en tät fyllning i roten, en så kallad rotfyllning. Då kan man behålla tanden och sedan göra en lagning eller krona på tanden.  Vid svårare fall har vi en tandläkare inom specialisttandvården till vår hjälp.

Kirurgi

Vid svårare tandkirurgi har vi duktiga specialister som hjälper dig. Till exempel kirurgisk behandling av tandlossningssjukdom, implantatoperation, borttagning av visdomständer och retrograd rotfyllning.

Protes

Om du saknar en eller flera tänder kan de ersättas med en avtagbar konstruktion. En del- eller helprotes. Detta är ett enkelt sätt att få fler tänder, men det kräver ofta en lång tids invänjning och alla vänjer sig inte vid att ha något i munnen som inte sitter fast.

Tandskydd

Håller du på med en idrott som kräver tandskydd? Vi hjälper dig gärna att göra ett individuellt framtaget tandskydd som sitter stabilt och därmed skyddar dina tänder bra.

Familjetandvård

Hela familjen är välkommen till oss, så väl unga som gamla. Tandläkare Maria och Per har avtal med Landstinget i Kalmar län om barn och ungdomstandvård.