top of page

Akut tandvård

Vid tandvärk eller andra akuta besvär ring oss helst på morgonen så får du som är inskriven patient hos oss en tid så snart som möjligt.

 

På kvällar och helger ringer du 1177 och frågar efter jourhavande tandläkare. 

Fast protetik

Saknar du en eller flera tänder kan det ersättas med en brokonstruktion som fästs på dina kvarvarande tänder. Oftast görs dessa konstruktioner av ett keramiskt material som heter zirkonia. Tidigare var porslin ett betydligt mer vanligt material. 


Om en tand har en omfattande skada är ofta en krona en bättre långsiktig lösning än en lagning. 

Kronan kramar om kvarvarande tandsubstans och minimerar risken för framtida frakturer av tanden.

Kronor kan göras i någon keram eller guld.

Kirurgi

Vid svårare tandkirurgi har vi duktiga specialister som hjälper dig. Till exempel kirurgisk behandling av tandlossningssjukdom, implantatoperation, borttagning av visdomständer och kirurgisk rotfyllning.

Tandskydd

Håller du på med en idrott som kräver tandskydd?

Vi hjälper dig gärna att göra ett individuellt framtaget tandskydd som sitter stabilt och därmed skyddar dina tänder bra.

Karies

Ibland frakturerar tanden eller en lagning. I andra fall går tanden sönder på grund av karies. Beroende på mängden tandsubstans som är borta kan en kompositfyllning göras (lagning) eller om mer omfattande skador finns kan en krona vara aktuell.

Får du nya kariesskador är det viktigt att behandla orsaken så att du inte får nya kariesangrepp framöver. Detta hjälper i första hand våra duktiga tandhygienister dig med.

Implantat

Vi utför hela implantatbehandlingen här på kliniken i samarbete med våra specialister, både kronan/bron och kirurgin. Implantatbehandling ger dig fasta tänder om du saknar tänder att fästa en brokonstruktion på. Vi använder  implantatsystem från Straumann.

Vi samarbetar med tandtekniska laboratoriet Kadela i Kalmar.

Tandreglering

Vi erbjuder tandreglering för vuxna med clear aligners från ClearCorrect. De felställda tänderna förflyttas steg för steg med genomskinliga avtagbara plastskenor. De är bekvämare än traditionell tandställning och är nästintill osynliga.

Avtagbar protetik

Om du saknar en eller flera tänder kan de ersättas med en avtagbar konstruktion. En del- eller helprotes. Detta är ett enkelt sätt att få fler tänder, men det kräver ofta en lång tids invänjning och alla vänjer sig inte vid att ha något i munnen som inte sitter fast.

Vi samarbetar med Proteslab Sweden AB i Oskarshamn.

Rotbehandling

Om en tand "dör" eller om du får pulpainflammation kan en rotbehandling vara en tänkbar behandling.

Behandlingen innebär att man avlägsnar tandens pulparum, där tidigare nerver och kärl funnits i tanden. Man vidgar upp för att kunna göra en tät fyllning i roten, en så kallad rotfyllning.

På så sätt kan man behålla tanden och sedan göra en lagning eller krona på tanden.

Tandlossning

Vid undersökning tas röntgen och dina tandköttsfickor mäts. Då kan man se om du har tandlossning, parodontit. Om du lider av tandlossning är den förebyggande behandlingen väldigt viktig för att undvika att sjukdomen skall fortskrida.


Våra tandhygienister hjälper dig att göra rent dina tänder och ta bort tandsten. De ger dig också instruktioner hur du skall hålla rent dina tänder optimalt.
Vid svårare sjukdom har vi även specialisttandläkare på tandlossning till vår hjälp.

Tandblekning

Vi erbjuder professionell och säker blekning av dina tänder. Innan de kan blekas görs en komplett undersökning av dina tänder. Därefter diskuterar vi hur blekningen går till och vilken blekning som rekommenderas för dig.

Familjetandvård

Hela familjen är välkommen till oss, så väl unga som gamla. Från och med den 1 april 2018 har vi inte längre avtal med Region Kalmar län om barntandvård. 

bottom of page