Akut tandvård

Vid tandvärk eller andra akuta besvär ring oss helst på morgonen så får du som är inskriven patient hos oss en tid så snart som möjligt.

 

På kvällar och helger ringer du 1177 och frågar efter jourhavande tandläkare. 

Karies

Ibland frakturerar tanden eller en lagning. I andra fall går tanden sönder på grund av karies. Beroende på mängden tandsubstans som är borta kan vi erbjuda lagning eller porslinsersättning.
 

Får du nya kariesskador är det viktigt att behandla orsaken så att du inte får nya kariesangrepp framöver. Detta hjälper i första hand våra duktiga tandhygienister dig med.

Rotbehandling

Om en tand dör eller om du får pulpainflammation kan en rotbehandling vara ett tänkbar alternativ.

Då rensar man ur tandens pulparum, där tidigare nerver och kärl funnits i tanden. Man vidgar upp för att kunna göra en tät fyllning i roten, en så kallad rotfyllning. Då kan man behålla tanden och sedan göra en lagning eller krona på tanden.

Kirurgi

Vid svårare tandkirurgi har vi duktiga specialister som hjälper dig. Till exempel kirurgisk behandling av tandlossningssjukdom, implantatoperation, borttagning av visdomständer och kirurgisk rotfyllning.

Tandreglering

Vi erbjuder tandreglering för vuxna med clear aligners från ClearCorrect. De felställda tänderna förflyttas steg för steg med genomskinliga avtagbara plastskenor. De är bekvämare än traditionell tandställning och nästintill osynliga.

Tandblekning

Vi erbjuder professionell och säker blekning av dina tänder. Innan de kan blekas görs en komplett undersökning av dina tänder. Därefter diskuterar vi hur blekningen går till och vilken blekning som rekomenderas för dig.

Fast protetik

Saknar du en eller flera tänder kan det ersättas med en brokonstruktion som fästs på dina kvarvarande tänder. Denna görs antingen helt i porslin eller i metall och porslin


Om en tand har en omfattande skada är ofta en krona en bättre lösning än en lagning. Kronan kan göras helt i guld, metall/porslin eller helt i porslin. Kronan kramar om kvarvarande tandsubstans och minimerar risken för framtida frakturer av tanden.

Implantat

Vi utför hela implantatbehandlingen här på kliniken i samarbete med våra specialister, både kronan/bron och kirurgin. Implantatbehandling ger dig fasta tänder om du saknar tänder att fästa en brokonstruktion på. Vi använder  implantatsystem från Straumann.

Vi samarbetar med tandtekniska laboratoriet Kadela i Kalmar.

Tandlossning

Vid undersökning tas röntgen och dina tandköttsfickor mäts. Då kan man se om du har tandlossning, parodontit. Om du lider av tandlossning är den förebyggande behandlingen väldigt viktig.


Våra tandhygienister hjälper dig att göra rent dina tänder och ta bort tandsten. De ger dig också instruktioner hur du skall hålla rent dina tänder optimalt hemma.
Vid svårare sjukdom har vi även specialisttandläkare på tandlossning till vår hjälp.

Tandskydd

Håller du på med en idrott som kräver tandskydd? Vi hjälper dig gärna att göra ett individuellt framtaget tandskydd som sitter stabilt och därmed skyddar dina tänder bra.

Avtagbar protetik

Om du saknar en eller flera tänder kan de ersättas med en avtagbar konstruktion. En del- eller helprotes. Detta är ett enkelt sätt att få fler tänder, men det kräver ofta en lång tids invänjning och alla vänjer sig inte vid att ha något i munnen som inte sitter fast.

Vi samarbetar med Proteslaboratoriet Christina Ericsson Ab i Oskarshamn.

Familjetandvård

Hela familjen är välkommen till oss, så väl unga som gamla. Från och med den 1 april 2018 har vi inte längre avtal med Region Kalmar län om barntandvård.